DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi, yapı sektörü ile eğitim, çevre, tasarım, üretim, kullanım, koruma, denetim, yönetim, güvenlik ve yıkım süreçleri arasındaki ilişkilerin tartışıldığı; güncel sorunların ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı; yapı sektörü ile ilişkili olan tüm disiplinlerden katılımcıların bir araya gelebildiği bir ortam sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.
Ülkemizde bu türden ulusal ölçekte bir yapı kongresi ilk defa 3-7 Mayıs 1948 tarihleri arasında “Birinci Türk Yapı Kongresi” adı ile Bayındırlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Meslek topluluğumuzun o tarihteki örgütü “Türk Yüksek Mimarlar Birliği” kongreye geniş destek ve katılım sağlamıştır. Beş gün süren bu kongre, Cumhuriyet sonrası mimarlığın kuruluşu ve kurumsallaşması sürecinde birçok mesleki konunun çok yönlü ele alındığı ve paylaşıldığı önemli bir etkinlik olmuştur.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 1948 yılında destek verdiği bu ulusal kongrenin sürekliliğini sağlamak amacıyla “Yapı Kongresi ve Sergisi” düzenlemeyi bir gelenek haline getirmiştir. 2.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi 3-5 Haziran 2015 tarihleri arasında “Yapı Üretimi, Kullanımı ve Koruma Süreçleri” konusuna odaklanan bir etkinlik olarak Ankara’da düzenlenmiştir. 3.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi, 25-26 Kasım 2016 tarihlerinde “Teknik Tasarım, Güvenlik ve Erişilebilirlik” konusunu yine Ankara’da tartışmaya açmıştır. 4.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara ve Antalya Şubelerinin işbirliğiyle 6-8 Aralık 2018 tarihlerinde “Yapı Sektöründe Yenilikçi Yaklaşımlar” ana temasını gündeme getirmiştir. 5.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi, Covid-19 pandemisi koşullarının hüküm sürdüğü dönemde çevrimiçi ortamda 9-11 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılmış, “Yapı Sektöründe Çok Yönlü Kalkınma: Eğitim-Araştırma-Uygulama” temasıyla çok disiplinli ve kolektif çalışmaların arttırılmasını hedefleyen çalışmaları ön plana almıştır.
Değişen dünyada iklim değişikliği ve sebep olduğu doğa olayları, enerji kaynaklarının yetersizliği, tarım ve maden stratejileri ile ortaya çıkan çevre sorunları, dünyanın ve barındırdığı canlıların geleceğini tehdit etmektedir. Bu durum, ister istemez yapı sektöründeki yaklaşımları da etkilemektedir. Yapı sektörü, tüm araştırma, uygulama ve mesleki eğitim kollarıyla, mevcut ve gelecek durumu iyi değerlendirmek, güçlü ve zayıf kaldığı koşulları ortaya koymak, bu koşulları yapıcı fırsatlara ve yeni olanaklara evirmek durumundadır; bunun için de yenilikçi çalışmalara önem vermektedir. Kısaca, mimarlık disiplinin gündemi ve araştırma-uygulama konuları her geçen gün genişlemektedir. Bu kapsamda, olağandışı koşullar ve ortamlar için tasarım, geleceğin mekân tasarımı ve adaptasyonu, sanal gerçeklik teknolojileri ve sayısal tasarım, gelecek koşullara dayanıklı yapılı çevrelerin geliştirilmesi ve çözümler üretilmesi, ilgi çeken konulardır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Antalya ve Eskişehir Şubelerinin iş birliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenleyeceği 6.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi’nin, 7-9 Aralık 2023 tarihleri arasında Eskişehir’de yapılmasına karar verilmiştir. Bu kongrede, değişen dünyanın hassasiyetlerine yapılı çevrenin adaptasyonunu tartışacak nitelikte birden fazla ana tema belirlenmiştir. “Değişen Dünyada Yapılı Çevre” başlığı ile düzenlenecek olan 6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi’nin ana temaları şunlardır:
* Döngüsel Tasarım
* İklim Değişikliği
* Sayısal Tasarım
* Sanal Gerçeklik
* Geleceğin Mekânları
Değişen dünya, çevre ve yaşam koşullarının yapı sektörüne etkisi ve yapılı çevrenin bu koşullara uyumu ile ilişkili olan ve yapı malzemesi ölçeğinden, mekân, bina, şehir, çevre ölçeklerine kadar yapı sektörü ile ilgili tüm süreçlerin dâhil edildiği konu başlıkları aşağıda listelenmiş, kongrenin tartışma ortamına dâhil edilmiştir.
Yapı malzemeleri
Yapı ve yapım sistemleri
Yapım yönetimi
Yapı üretiminde bilişim: Bilgi teknolojileri
Tasarım yönetimi
Yapı biyolojisi ve çevresel kontrol
Yapı denetimi
Yapı güvenliği
Kültürel varlıklar ve koruma
Evrensel tasarım
Afet ve risk yönetimi
Mesleki eğitim
6.Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi’nin, yapı bilimleri, çevre kontrolü, yapım ve malzeme teknolojileri, mimarlık eğitimi, mühendislik ve bilişim sahalarıyla ilgili birçok disiplinden meslek insanlarını, araştırmacıları, akademisyenleri, uzmanları, uygulayıcıları, üreticileri, öğrencileri ve kullanıcıları bir araya getirmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, farklı disiplinlerden görüşlerin ve çalışmaların bu kongreye katılımları önemsenmektedir.
|
|
|