4. Kentsel Morfoloji Sempozyumu
  
  Konya
  31.MAYIS-2.HAZİRAN,2023
     
KATEGORİ  
Mimarlık
YER   Konya
TARİH   31.MAYIS-2.HAZİRAN.2023
DÜZENLEYEN KURULUŞ   -Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı
-Konya Teknik Üniversitesi

ETKİNLİK MERKEZİ   KTUN Mimarlık ve Tasarım Fakültesi,
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   www.tnum.org.tr/index.php/tnum/konya_2023
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
İlk olarak Alman düşünür Goethe tarafından kullanılan “morfoloji” kavramı, “formların özüyle ilgilenen bilim dalını” ifade etmek için kullanılmıştır. Biçim-bilim, biçim bilgisi olarak da kullanılan morfoloji ilk defa biyolojik bir terim olarak ortaya atılsa da kavramın genel ve soyut doğası birçok farklı alanda kullanılmasına olanak sağlamıştır. Kent planlama, mimarlık, coğrafya, arkeoloji, kent tarihi vb. alanlarda kullanılan kentsel morfoloji terimi ise insan yerleşmelerinin forma dayalı çalışmalarını ve dönüşüm sürecini inceleyen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Kentsel morfoloji çalışmaları bölgesel, kentsel, metropoliten alan ve kırsal yerleşmelerin fiziki yapısını ve karakterini anlamayı, kentsel form bileşenleri bağlamında incelemeler yaparak başta planlama, kentsel ve mimari tasarım ile kent-görünüm yönetimi olmak üzere birçok çalışma alanına veri ve çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Kentsel morfoloji disiplini mevcut kentsel yapılı çevreyi incelerken, bölgelerin, kentlerin, veya yapıların evrimsel süreçlerini bileşenlerine ayırarak fiziki yapının zaman içerisinde nasıl oluştuğuna ve dönüştüğüne odaklanmaktadır.

Günümüzde mekânın biçimlenmesi ve mekân-insan ilişkisinin değişimi kentsel morfoloji bilim alanının araştırma, yöntem ve teknikleri ile teorinin pratiğe yansıtılmasında evrimsel bir sürece girmesi, mekân algısı ve biçimlerin değişimi ile yeni yöntem ve tekniklerin kentsel morfolojide uygulama süreçlerine dahil edilmesi güncel tartışmaların odağında yer almaktadır.

Bu bağlamda, bölgesel ve kentsel ölçekte mekânın evrimsel dönüşümüne paralel olarak kentsel morfoloji biliminin teorik çerçeveden, uygulama sürecine kadar geçmişten geleceğe dönüşümü, diğer bir değişle kentsel morfolojinin evrimini tartışmak üzere 31 Mayıs - 2 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı 4. Kentsel Morfoloji Sempozyumu, Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ev sahipliğinde yapılacaktır. Sempozyum ‘Morfolojinin Evrimi: Geçmişten geleceğe, teoriden pratiğe’ ana temasında aşağıdaki alt temalar ile morfoloji çalışmalarının geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine tartışmaların yapılması beklenmektedir.

ALT TEMALAR

Kentsel Morfoloji araştırmalarının evrimi: kuram, teknik, yöntem ve pratikler

Kentsel Morfolojide disiplinler arası ilişkiler ve eğitim

Kentsel Morfolojide sosyal bağlam: kamusal alan, mekânsal algı, mekânın sosyal kullanımı ve aktörler

Bölgesel, kentsel ve mimari ölçekte form ve mekânın evrimi

Değişen koşullar karşısında morfolojinin evrimi: ekonomi, teknoloji, iklim değişikliği, doğal afetler, savaş, pandemi vb.

Kültürel mirasın korunması, tarihi kentler ve çağdaş tasarım

Geri