DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Yüz Yılı
Bir araştırma alanı olarak Bizans 19. yüzyıldan itibaren Batı toplumlarında ilgi görmeye başlamış, 20. yüzyıl başlarından itibaren de bağımsız bir bilimsel disiplin haline gelmiştir. Bizans uygarlığının tarihsel anayurdu olan, çok zengin maddi kültür kalıntılarına ev sahipliği yapmış ve on bir yüzyıl boyunca başkentini barındırmış olan bu topraklar da, elbette bu uygarlığa karşı ilgisiz kalamazdı: Nitekim Batı’daki gelişmelerden etkilenerek ve başlangıçta Batılı bilim adamları tarafından, daha 19. yüzyılda Bizans dönemine ilişkin ilk çalışmalar Osmanlı İmparatorluğu’nda başlamıştı. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ülkenin antik geçmişine yönelik çalışmalar hız kazanmış, Bizans başlangıçta ihmal edilmişse de 20 yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu alandaki bilimsel çalışmalar kayda değer bir gelişim çizgisi izlemiş, özellikle de 21. yüzyılın ilk çeyreğinde uluslararası planda bilimsel üretim yapar hale gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılının, Bizans çalışmaları alanında Türkiye’de kat edilen yolu değerlendirmek için iyi bir fırsat sunduğu düşüncesiyle 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Çalışmaları Sempozyumu’nun teması “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının 100 Yılı” olarak belirlenmiştir.
Sempozyumun hedefi, yüzüncü yılında Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Bizans araştırmalarının tarihsel gelişim sürecini ve bugün ulaşmış olduğu seviyeyi uluslararası Bizans araştırmaları bağlamında tartışmaktır. Bu çerçevede; Bizans çalışmalarına yön veren ekoller ve öncü bilim insanları, üniversitelerde ve yaygın eğitimde Bizans, bilimsel disiplinin kurumsallaşması, arkeolojik çalışmalar, Bizans’ın kültürel mirası ve Türkiye’de Bizans çalışmalarının geleceği gibi konuların değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Bizans konusunda Türkiye kendine has bir paradoks oluşturmaktadır: Kültür mirasının çok önemli bir kısmını Bizans uygarlığının kalıntıları oluştursa da, Cumhuriyet döneminde inşa edilmeye çalışılan ulusal kimlik, bir ölçüde Yunan ve Hristiyan kimliklerinin karşısında konumlanmıştır. Ancak, bu bağlamda Bizans’a karşı on yıllarca devam eden ilgisizlik, kültürel önyargı ve ideolojik engellere rağmen, 20. yüzyılda atılan önemli adımlar Türkiye’de Bizantolojinin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Yeni yüzyılda Bizans uygarlığına olan ilginin hem akademi hem de kamuoyu nezdinde arttığı, bu alandaki bilimsel çalışmaların da sözkonusu ilgiye parallel olarak evrensel standartlara ulaştığı görülmektedir.
Sempozyum genel hatlarıyla aşağıdaki temaları izleyecektir:
Küresel Perspektiften Türkiye’deki Bizans Çalışmaları
Bir bilimsel disiplin olarak Bizans çalışmalarının dünyadaki gelişimi ışığında Türkiye’deki çalışmaların ele alınacağı oturumlarda Bizans’a dair Türkiye akademisine katkıda bulunan kişiler, ekoller, kurumlar ve bağlamlara odaklanılacaktır. Üniversitelerde Bizans konusunda eğitimin başlaması, disiplinin gelişim ve yaygınlaşma süreçleri, akademik programlar, araştırma merkezleri, bilimsel toplantılar ve sergiler gibi gibi konular ele alınmakta, bunun yanı sıra Türkiye’de Bizantolojinin karşılaştığı sorunlar çeşitli bildirilerle değerlendirilmektedir.
Kültürel Miras ve Kamu Algısı
Uzun bir ihmal döneminin ardından bazı Bizans anıtlarının 20. yüzyıl ve sonrasındaki restorasyon programları incelenmeye değerdir. Bu tema kapsamında Bizans kültürel mirasının ele alınması, restorasyon ve konservasyon çalışmaları, kültür mirasının dijitalleştirilmesi ile Bizans maddi ve görsel kültürünün kamusal algısına yönelik araştırmalar ele alınmaktadır.
Bizans Konusunda Arkeolojik Çalışmalar
Başkenti dahil Bizans İmparatorluğu’nun en önemli yerleşmelerinin bugünkü Türkiye sınırları içerisinde yer alıyor olması, Türkiye’de Bizans dönemi arkeolojik çalışmalarının ne denli büyük bir bilimsel potansiyel taşıdığını göstermektedir. Sempozyum, Türkiye’de Bizans arkeolojisi konusundaki çalışmaların genel bir değerlendirmesinin yanısıra, halen sürmekte olan kazılardan elde edilen ve Bizans dönemi yerleşmeleri, yapıları gibi konulara ilişkin bilgimizi değiştiren verileri tartışmayı amaçlamaktadır.
Sempozyum katılıma açık ve ücretsizdir.
|
|
|