DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
Değerli Meslektaşlarımız,
31 Ekim- 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya Titanik Belek Kongre Merkezi’nde 32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi ile birlikte yapılacak olan “6. Fizyoterapi-Ortopedi ve Travmatoloji Ortak Sempozyumuna sizleri davet etmekten mutluluk duyuyoruz. 2011 yılından beri TOTBİD kongreleri kapsamı içinde geleneksel olarak her iki yılda bir düzenlenmekte olan Fizyoterapi-Ortopedi ortak sempozyumumuzun ana teması, “Deprem ve Afet Yönetimi” olacaktır.
Hepinizin yakından yaşadığı gibi Şubat 2023’te 11 ili kapsayan büyük deprem felaketi ülkemizde çok sayıda vatanadaşımızın kaybına yol açmış; geride ailesini, yakınlarını, evini ve işini kaybetmiş; fiziksel ve ruhsal olarak büyük travmaya uğramış birçok vatandaşımız kalmıştır. Tüm ülkeyi derinden sarsan bu afette ülke içinden ve dışından uzanan yardım elleri, bir nebze olsun yaralarımızı sarmaya yardımcı olmuştur. Profesyonellerden kurulu sağlık ve kurtarma ekibine Türkiye’nin birçok yerinden ve farklı ülkelerden gelen gönüllüler de katılarak, hem kurtarma hem de sağlık ekibi olarak her türlü yardımı götürmüşlerdir.
Bu felakete sağlık desteği vermek üzere ortopedi fizyoterapistlerini temsilen Ortopedi Fizyoterapistleri Derneği olarak depremden birkaç gün sonra Dünya Sağlık Örgütü’nün “Afet Yönetimi (Disaster Management)” departmanında yetkili konumda çalışan ve Türkiye’ye “Afet yönetimi ve erken rehabilitasyon” konusunda yardım etmek üzere görevlendirilen Fizyoterapist Peter Skelton ile iletişime geçilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilmiş olan afet yönetimi ve deprem konusundaki rehberlere ulaşılarak, bu rehberler başta Türkiye Fizyoterapistler Derneği olmak üzere ilgili meslektaşlarımız ile paylaşılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün rehberlerinde afetlerde hem triaj için doktor ve hemşireler ile birlikte çalışması gereken, hem de sahada ve saha hastanelerinde erken rehabilitasyon için görevlendirilen yetkin fizyoterapistlerin, ortopedide özelleşmiş akademisyen veya ortopedi ve travma alanında tecrübeye sahip klinisyen olma şartı bildirildiği için Ortopedi Fizyoterapistleri Derneği bu dönemde oldukça aktif rol üstlenmiştir. Dönem boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün görevlisi olarak deprem bölgesine gelen fizyoterapist ile yakın iletişim devam ettirilmiş; derneğimizin Türkiye Fizyoterapistler Derneği ile birlikte deprem bölgesinde çalışmak üzere oluşturduğu gönüllü fizyoterapistler grubuna eğitim verilerek çalışma süreleri boyunca danışmanlık hizmeti sürdürülmüştür. Ayrıca Ortopedi Fizyoterapistleri Derneği olarak deprem bölgesinde çalışacak fizyoterapistlere yön vermek ve hastanelerde depremzede hastalar ile çalışacak meslektaşlarımızı eğitmek üzere 4 ay süre ile haftada 2 kez eğitim webinarları düzenlenmiş ve bu webinarların bir kısmını genele yaymak üzere Türkiye Fizyoterapistler Derneği’ne destek verimiştir.
Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu tarafından 1974 yılında mesleğimizde ilk özelleşme alanı olarak kabul edilen, hem dünyada hem de ülkemizde oldukça geniş bir alana sahip olan “Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon,” fizyoterapistler arasında en çok tercih edilen ve diğer özelleşme alanlarına göre daha fazla fizyoterapistin çalıştığı bir bilim alanıdır. Ülkemizde fizyoterapistlerin bu konudaki klinik bilgi ve becerilerini geliştirmek, yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıta dayalı ortopedik rehabilitasyon uygulamalarının klinik pratiğe girmesini sağlamak ve bu konuda hem klinisyen, hem de akademisyen olarak özelleşmiş fizyoterapistler yetiştirmek üzere birçok üniversitede “Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” veya “Kas- İskelet Fizyoterapisi ve Rehabilitasyonu” bilim alanında master ve doktora programları yer almaktadır. Kas-iskelet sistem problemlerinin konservatif ve cerrahi tedavi sonrası geniş bir perspektif içinde ele alındığı ortopedik rehabilitasyon bilim alanı, günümüzde TOTBİD’in içinde yer alan özelleşmiş derneklerdeki ortopedistler ile akademik veya klinik düzeyde yakın çalışan özel fizyoterapi gruplarının da oluşmasını sağlamıştır.
Bu sempozyumun amacı, başta ana temamız olan “Depremde fizyoterapistin rolü, erken ve geç ortopedik fizyoterapi uygulamaları” konuları başta olmak üzere, bununla ilgili konularda ortopedik rehabilitasyonun farklı alanlarında yetişmiş akademisyenlerin ve klinisyenlerin bilgi, beceri ve tecrübelerini aktarmak, bunları özellikle genç meslektaşlarımız ile paylaşarak onların bilimsel ve klinik uygulamalardaki bilgi ve beceri seviyesini artırmak, tartışma ortamında öğrenme ve analitik düşünme becerileri sağlayacak ortam oluşturmaktır. Oturumlarda klasik panel oturumlarının yanı sıra, katılımcılardan gelen soruların tartışılacağı, her bir konuşmacının kendi kişisel deneyimlerini paylaşacağı, klinik uygulamalarda ortopedist-fizyoterapist beklentilerinin dile getirileceği tartışmalı ortak oturumlar şeklinde yapılacaktır.
Bu perspektif ile, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılına denk gelen “32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi” ve “6. Fizyoterapi-Ortopedi ve Travmatoloji Ortak Sempozyumu”na tüm meslektaşlarımızı davet ediyor; ortopedistler ile birlikte hem bilimsel, hem de sosyal anlamda başarılı bir toplantı olacağını umut ettiğimiz bu sempozyumda hepinizi aramızda görmeyi diliyoruz
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk’ün dediği gibi “Biz uygarlıktan, ilimden ve fenden kuvvet alıyor ve ona göre yürüyoruz”.
Saygılarımızla,
Filiz Can
Sempozyum Başkanı
Zafer Erden
Sempozyum Sekreteri
|
|
|