DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
Sizleri, 30 Kasım, 01 ve 02 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Kampüsü’nde ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olan Disiplinlerarası Dünya Kent Çalışmaları Kongresi’ne davet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Kongrenin hibrit formatı, dünyanın her bölgesinden katılımcıların kongreye iştirakine izin vermekle birlikte, İstanbul’da mümkün olduğunca çok katılımcıyla yüz yüze olmak dileğimizi de belirtmek isteriz. Kongre dili Türkçe ve İngilizcedir. Her iki dilde de bildiri özetleri kabul edilecektir.
Doğal afetler sadece insan hayatını tehdit etmekle kalmayıp aynı zamanda kentsel alanlarda yaşayan insanların yaşam alanlarını etkileyerek ciddi zararlar verirler. Bu nedenle afet yönetimi ve güvenliği konuları, sürdürülebilir kentleşme için son derece önemlidir. Afetlerle mücadele etmek ve afetlerin zararlarını en aza indirgemek için, kentlerin dayanıklılık kapasitesini arttırmak, acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek gereklidir.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, sürdürülebilir kentleşmenin önemini vurgular ve afetlerin zararlarını en aza indirmeyi hedefler. Bu hedefler arasında iklim krizi, su kaynaklarının korunması, gıda güvenliği, insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği yer almaktadır. Afetlere karşı dayanıklı kentlerin inşası, bu hedeflere ulaşmak için önemli bir adımdır.[2] Bu sayede, kentler daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilir, insanların yaşam kalitesi arttırılabilir ve afetlerin zararları en aza indirilebilir. Bununla birlikte, kentsel alanların afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın katılımı da gereklidir. Bu sayede afetlere hazırlıklı olunabilir, afetlerin etkileri en aza indirilebilir ve daha sağlıklı bir yaşam alanı sağlanabilir. Bu kongrenin amacı, doğal afetlerin kentsel alanlardaki insan hayatını tehdit eden ve yaşam alanlarını etkileyen ciddi zararlara neden olması nedeniyle, afet yönetimi ve güvenliği konularının sürdürülebilir kentleşme için önemini vurgulamaktır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, sürdürülebilir kentleşmenin öneminden yola çıkılarak afetlerin zararlarının en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, dayanıklı kentlerin inşası önemli bir adım olarak görülmekte ve bu sayede kentler daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşarak insanların yaşam kalitesi arttırılabilmektedir. Afetlere hazırlık seviyesini arttırmak için geniş katılım gereklidir. Bu kapsamda yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın katılımı ile afetlerin etkileri en aza indirilebilir ve daha sağlıklı bir yaşam alanı sağlanabilir.
Tüm disiplinlerden, STK’lardan, politika yapıcılardan/uygulayıcılardan ve akademisyenlerden, kongreye gelecek değerli katkıları bekliyoruz. Aşağıda belirtilen konu başlıklarını ele alan veya bunlar haricinde kongre temasıyla ilişkili diğer karşılaştırmalı ve/veya boylamsal perspektifleri teşvik ediyoruz.
Kongrenin ilgilendiği alanlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere aşağıdaki alt konuları içermektedir:
Afet yönetimi ve güvenlik
Su güvenliği
Küresel iklim krizi ve göç
İklim krizi ve gıda güvenliği
İklim göçmenleri/mültecileri ve güvenlik
Kent yaşamı ve sürdürülebilirlik
Afetler ve göç
Afetler ve toplumsal cinsiyet eşitliği
Afetler ve dayanıklı kentler
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
Afetler ve insan hakları
Afete dayanaklı sürdürülebilir kentler
Afetler sonrası göç politikaları
Kentler, göçler ve afetler tarihi
Kongre tüm disiplinlere (kalkınma çalışmaları, ekonomi, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, sürdürülebilirlik, siyaset bilimi, hukuk, psikoloji, tarih, uluslararası ilişkiler ve diğer benzer alanlar ve alt disiplinler) açıktır. Özellikle afetlerin etik ve sürdürülebilirlik boyutlarını araştıran makaleler memnuniyetle karşılanmaktadır.
Hem ampirik, teorik veya kavramsal nitelikteki araştırma makaleleri hem de politika belgeleri kabul edilmektedir. Gönderinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin. Tüm bildiri özetleri değerlendirmeye alınacaktır.
|
|
|