1. Uluslararası Görsel İşitsel Kültürde Kadın Sempozyumu
  1st International Symposium on Women in Audiovisual Culture
  İstanbul
  23-25.MAYIS,2024
     
KATEGORİ  
Multidisipliner
YER   İstanbul
TARİH   23-25.MAYIS.2024
DÜZENLEYEN KURULUŞ   İstanbul Okan Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü

ETKİNLİK MERKEZİ   -İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü
-Salt Galata
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   gikksempozyum.com/kongre/gikk
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Görsel-işitsel kültür, sosyal davranış normlarını ve kalıplarını yeniden üretme ve biçimlendirme gücü nedeniyle toplumsal cinsiyet rolleri üzerinde etkiye sahiptir. Bu nedenle toplumda var olan çeşitli gruplara yönelik algı ve tutumları yansıtmakla kalmaz aynı zamanda onları yönlendirebilir. Günümüzde -mobil teknolojiler üzerinden ve/veya sinema salonları gibi fiziksel ortamlarda- bilinçli veya bilinçsiz maruz kaldığımız görsel ve işitsel içeriklerde kadınların temsiliyeti eleştirel boyutta bir araştırma konusudur. Reklamlardan bilgisayar oyunlarına, dizilerden sinema filmlerine, podcastlerden youtube kanallarına görsel işitsel kültür bireysel kimlikleri belirleyen inançlar oluşturarak kolektif hayal gücümüzde mevcut olan cinsiyet temsillerini şekillendirir. Kadınlar sektörün yaratıcı liderliğinde de sayıca çok düşük bir yüzde ile mevcudiyet göstermektedirler. Bu dengesizlik görsel işitsel kültürün izleyicileri arasında kadınların konumuna dair hakim toplumsal değerleri, bakış açılarını, davranışları ve önyargıları tekrar tekrar üretmektedir. Dahası bu basmakalıp imge, sunuş ve temsil biçimleri meşruluğunu yeni nesillere aktararak sürdürmektedir.

Görsel-işitsel kültür endüstrisi hızlı büyüyen endüstriler arasındadır. Genç nesiller arasında katlanarak büyüyen görsel-işitsel içerik talebi endüstri üretimini hızlandırmaktadır. Bununla birlikte görsel-işitsel kültürdeki cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algoritmaların yönlendirdiği bir tüketim kültürü evreninde kadınların sadece bir tüketici ve tüketim nesnesi olarak hedeflenmediği çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin damgasını vurduğu günümüz dünyasında, değişim için görsel-işitsel gücü kullanmayı teşvik ederek olumlu sosyal algıları ortaya koymak ve geliştirmek; anlatılarda eşitlikçi, bir bütün olarak zengin ve kendi açılarından karmaşık çoğul karakterler yaratarak kadın temsillerini dönüştürmeyi günümüzün öncelikli konularındandır. Bu bağlamda Görsel-işitsel Kültürde Kadın sempozyumunda bu kültürün içindeki kadınla ilişkili sorunlar, çatışmalar, yaklaşımlar, fırsatlar ve tehditler ele alınacaktır. Aşağıdaki konu başlıkları altında çalışmalar kabul edilecektir.



Görsel-işitsel kültür üretiminde kadınlar. (Tiyatro, Sinema, Opera, Müzik, Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Alanları)

Görsel-işitsel kültür yönetiminde kadınlar.

Görsel-işitsel kültür içeriklerinde kadının yeri ve konumlandırılması.

Sesini bulmaya çalışan kadınlar; Popüler kültürde içerik üreten kadınlar ve fenomenler (Podcastler, Youtube, Tik Tok, Instagram, Facebook vb. mecralar)

Aktivist kültürde kadın; Aktivist faaliyetlerde kadınlar nasıl rol almaktadır? Cinsiyet eşitsizliği konusunda aktivist kadınlar neler yapmaktadır? Aktivist faaliyetlerde kadınlar kitleler tarafından nasıl algılanmaktadır?

Kadının Görsel- işitsel Kültürdeki Mirasının Arşivlenmesi ve Aktarımı.

Geri