4. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı
  ICREDM2025
 
  4th International Conference on Real Estate Development and Management
  Ankara
  3-5.ŞUBAT,2025
     
KATEGORİ  
Diğer
YER   Ankara
TARİH   3-5.ŞUBAT.2025
DÜZENLEYEN KURULUŞ   -Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi
-Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Derneği

ETKİNLİK MERKEZİ   Wyndham Ankara Otel
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   2025.icredm.org/tr/
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Kentsel ve kırsal yerleşimlerin planlanması ve geliştirilmesi ve özellikle sürdürülebilirlik hedeflerine uygunluğun sağlanması açısından arazi yönetimi, gayrimenkul geliştirme, tesis, gayrimenkul ve varlık yönetimi uzmanlık alanları özel önem kazanmıştır. Ekonomik ve sosyal gelişmenin sağlanması, toplumsal ve bireysel refah düzeyinin artması için kentsel ve kırsal arazi varlığının mülkiyeti, arazi tasarruf sistemleri, mekânsal planlama, arazi kullanımı, arazi, gayrimenkul, altyapı ve işletme değerlemesi, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı ve teknik altyapı hizmetleri ile ilgili bilgilerin çok amaçlı olarak değerlendirilmesi işlemleri arazi yönetimi kapsamında ele alınmakta ve bu işlemde, arazi varlığına ilişkin karar verme ve alınan kararların yerine getirilmesini gerektiren bütün faaliyetler irdelenmektedir. Hemen her ülkede kentsel büyüme, gelişme ve yayılma, arazi kullanımı, kadastro, imar ve tapu işlemleri, arazi koruma, gıda üretimi ve yerleşimlerin planlanması ve sürdürülebilirliği önemli görülmektedir. Değişen dünya gündeminde KOVİD19 salgını sonrası yerleşimlerin planlanması, gayrimenkul yatırımları, planlama ve uygulama, finans, vergileme, tesis ve gayrimenkul yönetimi konuları özel önem kazanmıştır. Son yıllarda salgın ve iklim değişikliği riskleri altında konut ve barınma hemen her ülkede önemli birer sorun olarak ortaya çıkmış, konut kirası ve satış fiyatlarında önemli artış dikkati çekmektedir. Buna ilave olarak salgın sonrası dönemde ticari gayrimenkul piyasalarında finansal riskler artmış ve birçok ticari gayrimenkul işletmesi iflas ile karşı karşıya bulunmaktadır. Diğer yandan bilgi teknolojileri ve dijital dönüşüm gayrimenkul piyasalarını hızla dönüştürmekte ve gayrimenkul teknolojileri başlı başına iş ve araştırma alanına evrilmektedir. Sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olarak yeşil yapılar, enerji ve atık yönetimi ve net sıfır binaların geliştirilmesi ve özellikle ticari gayrimenkullerde yeşil sertifikalı bina talebinde de önemli artış gözlenmektedir. Sürdürülebilirlik hedefleri ile ilgili olarak yapı yaşam döngüsü analizleri ve döngüsel ekonomi yaklaşımı hemen her büyük ölçekli gayrimenkul projelerine entegre edilmekte ve ayrıca gayrimenkul yatırımları yerel ve ulusal ölçekten çıkarak hızla uluslararasılaşma eğilimini hızla sürdürmektedir.

Birçok ülkede haneler ve işletmelerin yatırım konularına yaklaşımları içinde gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı araçların payında artış gözlenmekte olup, yatırımın analizi, değerinin ölçülmesi ve korunmasına büyük ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Gayrimenkul yatırımlarında ilgi geleneksel yatırımlardan sürdürülebilir yatırımlara ve gayrimenkullere dayalı sermaye piyasası araçlarına evrilmektedir. Kurumsal ve bireysel yatırımcılarda gözlenen bu değişim, gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarının ihracına olan talebi artırmakta ve gayrimenkul yatırımlarının korunmasına azami ölçüde hassasiyet gösterilmesi ön plana çıkmaktadır.

Kentsel ve kırsal yerleşimlerin gelişimi ve yönetimi, kadastro, imar planlama, kentsel ve kırsal arazi yönetimi, kamu ve özel yatırımlar için yer seçimi, arazi edinimi ve kamulaştırma, değerleme, yatırım ve finans, iklim değişikliği ve yeşil binalar gibi konuların özel önem kazandığı dikkati çekmektedir. İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinde yapım, gayrimenkul ve varlık ekonomisi, taşınmaz mülkiyeti ve kullanımı, arazi tasarruf sistemleri, mülkiyet hakkının kısıtlanması ve olumsuz etkilerinin azaltılması, COVİD-19 salgını sonrası kentsel gelişme, yapılı çevre ve gayrimenkul piyasaları, gayrimenkul ve varlık değerleme, imar uygulama modelleri, kentsel ve kırsal arazi yönetimi ve idaresi, kırsal yerleşimlerde hane başına düşen arazi varlığının büyütülmesi: ortak arazi kullanımı ve arazi bankacılığı modelleri, sürdürülebilir (çevresel) arazi yönetimi ve uygulama araçları, gayrimenkul ve altyapı projelerinin geliştirilmesi ve proje finansmanı, İslami finans ürünleri ve gayrimenkul sektörüne uygulamaları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları, gayrimenkul ticaretinin düzenlenmesi: kadastro, tapu işlemleri, sigorta, vergileme ve alım-satıma aracılık ve danışmanlık, tapu-imar sigortası, gayrimenkul finansmanı: kurumları, menkul kıymetleştirme ve ipotek finansmanı kurumları, teknolojik gelişme ve dijitalleşme: Gayrimenkul ve İnşaat 4.0, proptech, blok zincir, IoT, yapay zeka, makine öğrenme, mekansal teknolojiler, mekansal veri altyapıları ve mekânsal veri yönetimi, akıllı kentler, akıllı binalar veya dijital ikizler ve yıkıcı teknolojiler, tesis, gayrimenkul ve varlık yönetimi, uluslararası değerleme, finansal raporlama, ölçüm, tesis, gayrimenkul ve varlık yönetimi kurumları ve standartları, gayrimenkul fiyatları ve endeksleri, gayrimenkul eğitimi ve araştırmaları gibi temel başlıklar altındaki konuların dünyada alanlarında marka olmuş uzmanlar ve akademisyenler ile Türk araştırmacılar tarafından 3-5 Şubat 2025 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan uluslararası konferans ile teori-politika-mevzuat-uygulama-teknoloji-kurumsal kapasite geliştirme yönlerinden birlikte ele alınması hedeflenmektedir.

Türkiye’de ilk defa bir uluslararası konferansta COVİD-19 salgını sonrası dönemde; “salgın ve afet tehditleri altında gayrimenkul piyasaları ve insan yerleşimleri”, “finansal risk altındaki ticari gayrimenkul pazarı” ile “teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerinin gayrimenkul geliştirme ve yatırımlarına etkileri” ana temaları çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu kapsamda kentsel ve kırsal arazi yönetimi, arazi idaresi ve politikası, iklim değişikliği, afet ve salgın riskleri ile birlikte ele alınmakta ve disiplinlerarası bir yaklaşımla arazi ve yapılı çevre yönetimi konularının tartışılması hedeflenmektedir. Kentlerde arazi mülkiyeti, imar planlama politikası, değer esaslı imar uygulaması ve arazi ve gayrimenkul geliştirme konuları birlikte ele alınacak ve farklı ülkelerden akademisyenler, araştırmacı ve uygulayıcılar konuları; teori, mevzuat, uygulama ve teknoloji boyutları ile ele alacaklardır. Buna ilave olarak gayrimenkul ve varlık değerleme, gayrimenkul geliştirme modelleri, proje ve yapım yönetimi, gayrimenkul, varlık ve yapım ekonomisi, gayrimenkul ve altyapı projelerinin finansman modelleri, altyapı yatırımlarının finansmanı alanında yine ülkemizde ilk defa proje ve kamu hizmetlerinin neden olduğu değer artışının ölçülmesi ve proje finansmanında kullanımı (land increament value-TIF) modeli ele alınacak, proje finansmanında İslami Finans ürünleri tartışılacak ve Türkiye’de İslami Finans ürünlerinin altyapı, kentsel dönüşüm ve ticari gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanım olanakları bütün yönleri ile tartışılacaktır. Ayrıca kentsel hizmetler ve kamu altyapı yatırımları için arazi edinimi ve kamulaştırma yöntemleri, kentsel dönüşüm ve koruma uygulamaları ve finansmanı, gayrimenkul sertifikaları, trampa ve imar hakkı transferi ile gayrimenkul sektöründe kurumsallaşma, risk yönetimi, dijitalleşme ve teknolojileri gibi günümüzün en güncel konuları da konferans kapsamında ele alınacak ve ülke modelleri ile detaylı olarak tartışılacaktır.

İnsanoğlunun vazgeçilemez barınma ihtiyacı bulunmakta ve bu ihtiyaç; nüfus artışı, hane büyüklüğü, doğum, evlenme ve boşanma gibi demografik faktörlere bağlı olarak önemini korumakta ve hızla değişme eğilimi göstermektedir. Ticari gayrimenkuller ise üretim, depolama, ticaret, alım-satım ve hizmet gibi farklı sektörlere yönelik olarak geliştirilen projeleri kapsamakta ve makro ekonomik konjonktür ile yakından ilişkilidir. Ekonomik ve mali istikrarın olduğu dönemlerde ticari gayrimenkullere yönelik talep güçlenmekte ve ekonomik ve mali konjonktürün kötüye gittiği dönemlerde ise ticari gayrimenkullere yönelik talep azalmakta, boşluk oranı artmakta, kiralar ve fiyatlar düşmekte ve sonuç olarak ticari gayrimenkul işletmelerinin borç ödeme yeteneği azalış göstermektedir. Endüstriyel ve ticaret amaçlı gayrimenkuller ile karma projelere olan talep büyük ölçüde ekonomik ve mali istikrara bağlıdır. İşletmelerin kapanması, ticari gayrimenkullerde boşluğun artması ve kira getirisinin azalması, borç ödeme yeteneğinin azalması ve artan finansal riske bağlı olarak iflaslara ve işletme devirlerini zorunlu kılmaktadır. Zaman içinde ticari gayrimenkullerin nakit akışları meskenlere oranla daha çok dalgalanma göstermekte ve riskleri de daha yüksek olmaktadır. Konut ve ticari gayrimenkul piyasaları arasında; nakit akışlarının istikrarı ile ilgili önemli farklılığın olduğu gözlenmektedir. Ekonomik konjonktürden daha çok etkilenmeleri sebebiyle ticari gayrimenkullerin nakit akışları daha riskli bulunmakta ve özellikle COVİD-19 salgını sonrası dönemde birçok ülkede ticari gayrimenkul odaklı kriz beklentileri ve azalan ticari gayrimenkul yatırımları, son 3-4 yılda yoğun olarak tartışılmaktadır. Buna ticari gayrimenkullerin verimli ömürlerinin nispeten kısa olması ve yenileme yatırımları ihtiyaçları da eklendiğinde, yatırımcıların risklerinin daha da artış göstermesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu koşullarda finansal ve diğer risklerle karşı karşıya olan ticari gayrimenkul yatırımları ve geleceğinin ele alınması ve ticari gayrimenkullerde dönüşüm ve yeni trendlerin tartışılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu açıktır.

Gayrimenkul-varlık-şirket değerleme, konut ekonomisi, konut ve ticari gayrimenkul piyasalarında arz-talep ve fiyat oluşumu, arz fazlası sorunu ve pazarın özümseme kapasitesi analizleri, konut ve gayrimenkul kira ve fiyat endekslerinin geliştirilmesi, ticari gayrimenkul pazarı ve pazarın düzenlenmesi, gayrimenkul yatırım fonları, doğrudan yabancı yatırımları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul piyasaları ve vergileme ile gayrimenkul araştırmaları ve eğitimi konuları da konferansın ana temaları arasında bulunmaktadır. Konferans kapsamında kentlerde konut üretim maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin modeller ile kayıt dışılığın azaltılması da irdelenecektir. Birçok ülkeden üniversiteler ve diğer araştırma kurumları, kamu kurumları, bankalar ve diğer finansal kurumlar, belediyeler ve belediye birlikleri, uluslararası kuruluşlar (Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İslam Kalkınma Bankası (IDB), Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi (IVSC), Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB), Lisanslı Uzmanlar Kraliyet Kurumu (RICS), Uluslararası Tesis Yönetimi Birliği (IFMA), Gayrimenkul Meslekleri Avrupa Derneği (CEPI), Uluslararası Haritacılar Birliği (FIG) gibi) ile sivil örgütlerden 2 binden fazla yabancı ve Türk uzmanın katılımının olması beklenmektedir.

Ankara’da yapılacak konferansın konuları başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Belediyeler, bankalar ve diğer finansal kurumlar, inşaat, gayrimenkul geliştirme ve yatırım, değerleme, tesis, gayrimenkul ve varlık yönetimi şirketleri, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları, meslek örgütleri ve akademik kurumlar gibi birçok kurumun görev alanına girmektedir. Özellikle On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028)’nda “şehirleşme, gayrimenkul ve konut piyasaları ve kamu gelirleri” ile ilgili olarak belirlenen makro hedeflere ilişkin konular Konferansın temaları kapsamında ele alınmakta ve ülkemizde genel olarak gayrimenkul geliştirme ve yönetimi konuları ve özel olarak arazi yönetimi ve idaresi, gayrimenkul ve varlık değerleme, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, tesis, gayrimenkul ve varlık yönetimi, teknoloji ve dönüşüm ile afete duyarlı insan yerleşimleri, sürdürülebilir gayrimenkul piyasaları ve uluslararası gayrimenkul yatırımları gibi temalar ilk akademik toplantılardan biri olma niteliğini taşımaktadır. Konferans için davet edilecek çok sayıda uluslararası kurum yöneticisi, akademisyen, finansal kurum, kamu kurumu, meslek örgütü yöneticileri ve çalışanları ile uzmanların katılımı sağlanacak ve ülkemizde konu ile ilgili bütün kamu ve özel kurumlar, meslek örgütleri ve araştırmacıların üst seviyede katılımının sağlanması öngörülmektedir.

Gayrimenkul, inşaat, arazi yönetimi, imar, değerleme, yatırım, finans ve yönetim alanlarında yerli ve yabancı deneyimleri buluşturmayı amaçlayan “Birinci Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı” 1-3 Şubat 2018 tarihleri arasında Wyndham Ankara Otel’de düzenlenmiştir. İlk konferansın ardından iki yılda bir bu etkinliğin tekrarlanmasına karar verilmiş olup, “İkinci Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı” 30 Ocak – 1 Şubat 2020 tarihleri arasında Ankara’da Wyndham Ankara Otel’de yapılmıştır. Cumhuriyet’in 100. Kuruluş Yıl Dönemi münasebetiyle Wyndham Ankara Otel’de 1-3 Şubat 2023 tarihleri arasında üçüncü uluslararası konferansı düzenlenmiş, konferansta KOVİD19 sonrası yeni normalde gayrimenkul sektörü bütün yönleri ile ele alınmıştır. 3-5 Şubat 2025 tarihleri arasında yapılacak “Dördüncü Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı” uluslararası konferansta ise temel tema olarak “İklim krizi ve finansal risk koşullarında konut ve ticari gayrimenkul piyasaları ve geleceği” ele alınacak olup, konferansa bütün paydaşları, politikacıları, yerli ve yabancı akademisyen, uygulamacıları davet etmekten şeref ve mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz.

TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMALARINDA BAŞARILI 18’İNCİ YILIMIZ

Kuruluşunun 18. yılını kutlayan Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı (eski adıyla Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı) 2 Şubat 2007 tarihinde kurulmuş ve Anabilim Dalı, 26 Ağustos 2014 tarihinde Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin kurulmasının ardından yeniden yapılandırılmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü ilk lisans programı öğrencilerini kabul etmiştir. 3 Şubat 2025 tarihinde kuruluşunun 18’inci yılı tamamlanan Bölümümüzün söz konusu dönemde; Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Lisans ve Lisansüstü Programlarının tamamı açılmış, araştırma ve uygulama programları oluşturulmuş ve akademik yapılanma büyük ölçüde tamamlanmıştır.

Dört yıl süren yoğun çalışmaların ardından Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarının 2014 yılından itibaren dünyanın arazi, gayrimenkul, altyapı, yapım yönetimi ve çevre alanlarındaki tepe meslek, eğitim ve akreditasyon kurumu olan Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS – Lisanslı Uzmanlar Kraliyet Kurumu) tarafından ülkemizde ilk ve halen tek uluslararası düzeyde akredite edilmiş akademik birim olmuştur. Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Lisans Programının RICS tarafından akreditasyon süreci Aralık 2021 tarihinde başarı ile tamamlanmış ve Bölümün Lisans ve Lisansüstü Programlarının uluslararası düzeyde akreditasyonu ile Türkiye’de ilk ve tek akademik birim olmuştur. İkinci olarak Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Lisans ve Yüksek Lisans Programları; gayrimenkul, tesis ve kaynak yönetimi alanındaki tepe meslek örgütü olan Uluslararası Tesis Yönetimi Birliği (IFMA) ile Gayrimenkul Meslekleri Avrupa Derneği (CEPI) tarafından da akredite edilerek üç uluslararası akreditasyona sahip olma başarısını kazanmıştır. Halen AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) akreditasyonu alınmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Geçen 17 yıllık deneyim ile uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi için her iki yılda bir uluslararası konferans düzenlenmesi ve gerçek anlamda gayrimenkul araştırmaları, uygulamaları ve eğitiminde Ankara Modelinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede Kent Ekonomisi ve Değer Esaslı İmar Uygulamaları ana başlıklı İkinci Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 30 Ocak – 1 Şubat 2020 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenmiştir. 1-3 Şubat 2023 tarihleri arasında ise Üçüncü Uluslararası Konferans “Salgın ve Afet Tehditleri Altında Gayrimenkul Piyasaları, İnsan Yerleşimleri ve Geleceği” temel teması çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. 3-5 Şubat 2025 tarihleri arasında; “salgın ve afet tehditleri altında gayrimenkul piyasaları ve insan yerleşimleri”, “finansal risk altındaki ticari gayrimenkul pazarı” ile “teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerinin gayrimenkul geliştirme ve yatırımlarına etkileri” çerçevesinde Dördüncü Uluslararası Konferansta yerli yabancı uzmanlar ve akademisyenler ve uygulayıcıların bir araya gelmesi hedeflenmektedir. Dördüncü Konferansta; kentsel ve kırsal arazi yönetimi, planlama ve geliştirme, COVİD-19 sonrası kentsel mekanı yeniden yapılandırma, imar uygulama ve yapılı çevre üretimi, imar uygulama yöntemleri ve planlama politikaları, akıllı ve dirençli kentler ve binalar, afet riskleri ve sürdürülebilir yerleşimler ve gayrimenkul piyasaları, konut, ticari ve özellikli gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi, proje ve yapım yönetimi, yeşil yapı projelerinin geliştirilmesi, değerlemesi ve finansmanı, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, menkul kıymetleştirme ve gayrimenkul sektöründe İslami Finans uygulamaları ve teorisi, gayrimenkul sektörü ve kamu politikaları, kayıt dışılığın azaltılması ve vergileme, yerel ve ulusal gayrimenkul pazarlarının düzenlenmesi, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinden teknolojik gelişmeler, dönüşüm ve gayrimenkul teknolojileri, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin uluslararası standartlar ve ulusal yasal düzenleme ve uygulamalarla uyumlulaştırılması gibi konular ele alınacaktır. Konferansın sonuçlarına göre ulusal gayrimenkul geliştirme ve yönetimi eğitimi-öğretimi ve araştırmaları strateji belgesinin ortaya konulması hedeflenmektedir. Bundan sonra her yıl farklı konularda tematik konferansların yapılması ve her iki yılda da uluslararası gayrimenkul geliştirme ve yönetimi konferanslarının düzenli olarak yapılmasına özen gösterilecektir.

Geri