2. Uluslararası Hasta Hakları Kongresi
 
  2nd International Patient Rights Congress
  Antalya / Belek
  3-6.KASIM,2010
     
KATEGORİ  
Sağlık
YER   Antalya / Belek
TARİH   3-6.KASIM.2010
DÜZENLEYEN KURULUŞ   -HAKSAD Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Savunma Geliştirme Derneği
-SAD Sağlık Akademisyenleri Derneği

ETKİNLİK MERKEZİ   Sun Zeynep Resort Otel
ORGANİZATÖR KURULUŞ   Dünya Kongre
ETKİNLİK WEB SAYFASI   http://www.hastahaklarikongresi.org
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Hasta Hakları hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları olan, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklar olarak tanımlamaktır. Bireyin ayakta ve yatarak sağlık hizmeti alma sürecinde kendisinin sahip olduğu hakları bilmesinin yanında sağlık hizmeti sunanların da bu konuda yeterince bilgi sahibi olmaları beklenen ve istenen bir durumdur. Bu gelişme toplumun bu konudaki farkında lığının bir gelişmesinin göstergesi olup aynı zamanda oluşabilecek hukuki sorunların asgariye indirilmesini de sağlayacaktır. Hasta hakları aslında insan haklarının bileşeni olarak, insan haklarının diğer bileşenlerinden farklı olmak üzere, geçmişte hekimlerin öncülüğünde ortaya atılmış bir kavramdır. Geçmişte düşünsel olarak başlayan hasta hakları kavramı yıllar içinde uluslar arası mevzuata ve daha sonra ulusal mevzuatlara girme başarısını göstermiştir. Geçmişten günümüze hasta hakları kavramının içeriği gelişerek devam etmiş ve içeriği temelde hiç değişmemiş, değişmeyen içerik ise, hasta haklarının hekimlerin etik değerlerine karşılık gelmesi olmuştur. Dolayısı ile hasta haklarına sahip çıkmak hekimlerin etik sorumluluğudur.Dolayısı ile hekimlerin hasta hakları konusundaki düşünceleri hasta haklarının geleceğini belirleyecektir.
Hasta hakları, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık hizmetlerinde çalışan personelin birlikte sahip çıkması gereken haklardır. Konunun önemi ve hukuki sürecin getireceği cezai müeyyideler ile sorumluluklar göz önüne bulundurulduğunda; hem sağlık personeli hem de hastaların, hasta hakları kavramı ve yasal mevzuatı bilmesi önem ve öncelik taşımaktadır. Bu nedenle bu kongrenin Ana Teması Aydınlatılmış Rıza (Onam) olacaktır.
Kongrede katılımcılar, Hasta Hakları ile ilgili en son gelişmeler konusunda konferanslar dinleme olanağı bulacaklar ayrıca çalıştaylar şeklinde konunun uzmanları tarafından paylaşımlarla, konu ile ilgili siz, bilim adamlarının sözlü ve poster sunumları ve kongrede stand şeklinde katılımları olan sektörde lider kuruluşların demonstrasyonları ile pek çok yelpazede ve farklı paylaşımlarla bilgi ve deneyimlerini arttırma olanağına sahip olacaklardır . Ayrıca kongrede ;
•Hastalarla sağlık personeli arasındaki yararlı ilişkiyi desteklemek ve geliştirmek; özellikle de hastaların sağlık hizmeti sürecine daha aktif katılımını cesaretlendirmek amacıyla süregelen çabalar.
•Hasta kuruluşları, sağlık personeli ve sağlık yöneticileri arasındaki iletişim için yeni fırsatlar oluşturmak, var olanları güçlendirmek için gerekli olan ve uygulamada olan çalışmalar.
•Temel insan haklarının korunmasını sağlamak, başta çocuklar, psikiyatrik hastalar, yaşlılar ve ağır hastalar olmak üzere tüm hastalara sunulan hizmetin insancıllaştırılmasını geliştirme koşulları
•Sağlık kuruluşlarını, hastalar, aileleri ve çalışanlarımız açısından güvenli hale getirmek. Tıbbi hatalar, risk yönetimi, çevresel güvenlik, hataların rapor edilmesi, sorunların çözümü vb dahil.
•Sağlık hizmetleri ulaştırmada manevi ve ahlaki davranış. Etik kurullar, hastaları bilgilendirerek rızalarını almak ve araştırmalara dahil etmek konuları da kongre suresince ayrıntıları ile tartışılacaktır.
Kongrenin eş başkanları olarak, büyük bir coşku ve ilgiyle, her birinizle tanışmayı ve bu kongre süresince sizinle çalışmayı umuyor sizleri eski dünyayı kapsayan 3 kıtanın birleşim noktası olan Türkiye’de Türkiye’nin incisi, Türk Rivierası olarak adlandırılan Antalya da gerçekleşecek kongremize bekliyoruz.
Saygılarımızla,


Prof. Dr. Seval Akgün
Prof Dr. A.F. Al Assaf

Geri