8. Ulusal Menopoz Osteoporoz Kongresi
 
  
  İstanbul
  5-6.ARALIK,2013
     
KATEGORİ  
Tıp Kongreleri
YER   İstanbul
TARİH   5-6.ARALIK.2013
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği

ETKİNLİK MERKEZİ   Swissotel Istanbul - The Bosphorus
ORGANİZATÖR KURULUŞ   Serenas Turizm
ETKİNLİK WEB SAYFASI   http://www.turkiyemenopozosteoporoz.org/
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Değerli Hekim Arkadaşlarım,

Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği olarak 8. sini düzenleyeceğimiz Ulusal Menopoz Kongremizi, ‘Klimakteryumda Kadın Sağlığı’ adı altında 5-6 Aralık 2013 tarihlerinde “Swissotel Istanbul - The Bosphorus”, yapılacaktır. İki günlük kongrede menopoz öncesi ve sonrası kadınların sorunlarındaki güncel yaklaşımlar tartışılacaktır.

Özellikle 40 yaş üstü ART’de zorlayıcı konulara bakış, postmenopozal osteoporozis tedavisinde tartışmalı konular, alternatif tedaviler, postmenopozal tarama programlarına yaklaşım, postmenopozal kadın sağlığında risk tayini, postmenopozal deri ve kozmetik yaklaşımlar, postmenopozal akılcı hormon tedavisi (HT) ve klimakterik minimal invazif cerrahi adlı bölüm başlıkları altında çok ayrıntılı ve güncel konular konuşulacaktır.

Son yıllardaki menopoz ve yönetimindeki değişiklikler, pre- ve postmenopozal kadın sağlığına daha farklı ve geniş bir açıdan bakmamızı zorunlu hale getirmiştir. Aksini düşünmek bu dönemdeki kadınların sağlık sorunlarını göz ardı ederek ihmal etmemize sebep olmaktadır. Bu durum klimakterik kadın sağlığı açısından kabul edilebilir değildir. Özellikle hepimizin bildiği gibi 2002 yılında yayımlanan WHI çalışmasının HT ile ilgili bazı olumsuz sonuçları, Türkiye genelindeki çoğu kadın doğum hekimlerini de etkilemiştir. Hekim arkadaşlarımızın birçoğu klimakterik dönemdeki semptomatik kadınların sorunlarının HT’den uzak durarak çözümlenebileceğini düşünerek, bu durumun doğal ve yaşanması gereken bir dönem olarak algılamışlardır. Aksine HT’nin doğru ve akılcı kullanımı klimakterik semptomların tedavisinde halen altın standart olarak kabul edilmektedir. Ancak bu spesifik dönemdeki kadınlarımızın sağlık problemlerinin çözümü sadece HT’nin kulanılmasına da bağlı değildir. Bu nedenle de kadın doğum hekimlerimizin, sadece HT kullanımının kılavuz prensiplerine değil, pre- ve postmenopozal dönemdeki kadınlarımızın sağlıkları ile ilgili risk tayinleri, tarama-teşhis yöntemleri, nasıl yönledirileceği ve takip edileceği ve alternatif tedavilere de dikkatlerini çekmek istiyoruz. Hekim arkadaşlarımızın bilgilerini güncellemek ve yeni gelişmeleri beraber tartışarak en doğruyu bulmak kongremizin amacıdır.

Bu kongre sonrasında, elde edilen sonuç bilgilerinin çok değerli katılımcılar için birer kılavuz olacağından şüphemiz yoktur. Üzerinde konsensus olan bu kılavuz, kongre sonunda katılımcılara verilecektir. Bu güzel kış günlerinin başlangıcında, bilimsel programı yoğun kongremizde görüşmek ümidiyle saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. C. Tamer Erel

Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı

Geri