DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
AMAÇ ve KAPSAM
Zemin mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi geleneksel olarak iki yılda bir Ulusal Zemin mekaniği ve Temel Mühendisliği kongrelerini farklı üniversitelerimizde düzenlemektedir. Bugüne kadar 14 Ulusal kongre gerçekleştirilmiş ve bundan sonrada geleneksel olarak bu kongrelerin gerçekleştirilmelerine devam edilecektir. 2006 yılında yapılan kongrede verilen bir kararla aradaki yıllarda da özel konulu sempozyumlar yapılması teklifi benimsenmiştir. İlk özel konulu sempozyum 2007 yılında “Teori ve Uygulamada Zemin-Yapı etkileşimi” adı altında İstanbul Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Bu özel konulu sempozyumun ikincisi aynı isim altında Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirilecektir.
Özel konulu sempozyumların amacı, belirlenmiş konuda özgün araştırma ve uygulama örneklerini sunan bildirilerle litratüre katkı sağlamak ve aynı zamanda bu konularda çalışma yapan uygulamacı ve araştırmacıları bir araya getirerek bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı iletişim ortamını yaratmaktır. Zemin-Yapı etkileşimi, özellikle Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan ülkelerin en önemli araştırma alanlarından biri olmakla birlikte son yıllarda geoteknik deprem mühendisliği adı altında ayrıcalıklı bir yere sahip olmuştur. Geoteknik ve Yapı mühendisliğindeki anlayışa göre, artık sadece göçme yüklerinin hesaplanması değil, uygulanan yükler altında deformasyon davranışının tanımlanması veya deformasyona bağlı olarak yük ve mukavemet hesaplarının yapılması öncelikli hale gelmektedir.
Zemin-yapı etkileşiminde öne çıkan unsurlardan biri zemin rijitliği diğeri ise zeminin deformasyon özelliğidir. Zemin-yapı etkileşimi problemlerinde özellikle göçmeye kadar olan süreçteki deformasyon davranış özellikleri temel konular arasına girmektedir. Bu durum geoteknik mühendisliğinin en önemli işlevine yani zeminle yapının bir arada çalışması sırasındaki zemin davranışının tanımlanmasına yönelik olduğu için uygulama bakımından önemli olmaktadır. Zemin-yapı etkileşimi kapsamında inşaat mühendisliğinin ilgi alanlarına giren; yüzeysel ve derin temeller, istinat yapıları, dolgular, tüneller, destekli derin kazılar, donatılı zeminlerdir. Bu sempozyumda incelenen konuların ve verilen bildirilerin zemin-yapı etkileşimi kapsamı sınırları içerisinde kalmasına, sempozyumun özelliğini ve etkinliğini korumak amacıyla özellikle özen gösterilecektir. Tek başına zemin veya yapı davranışı kapsamındaki çalışmalar kabul edilmeyecektir.
Statik veya dinamik koşullar altındaki zemin-yapı etkileşimi konuları aşağıdaki alt başlıklar halinde sınıflandırılacak olup sunulan çalışmalar birden fazla alt başlığa girecek kapsamda olsa bile uygun bir alt başlıkta sınıflandırılacaktır
•Analitik ve Nümerik Çalışmalar
•Deneysel ve Gözlemsel Çalışmalar
•Uygulama Çalışmalar
|
|
|