1. Ulusal Sağlık Hukuku Kongresi
  
  Muğla / Marmaris
  1-4.MAYIS,2014
     
KATEGORİ  
Hukuk
YER   Muğla / Marmaris
TARİH   1-4.MAYIS.2014
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Adli Bilimciler Derneği
ETKİNLİK MERKEZİ   Grand Yazıcı Marmaris Palace Otel
ORGANİZATÖR KURULUŞ   Akdora Turizm
ETKİNLİK WEB SAYFASI   http://www.adlibilimcilerdernegisaglikhukukukongresi.org/
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Hak; hukukî ilişkinin birinci öğesini oluşturur ve bir kişiye izafe edilen bir davranış imkânını, bir yetkiyi ifade eder.
Sağlık hakkı, bireyin ve toplumun sağlıklı yaşaması için gerekli olan sağlık hizmet alanlarına sahip olma ve bunlardan yararlanma hakkıdır. Sağlık hakkı, koruyucu sağlık hakkı, tedavi edici sağlık hakkı (hasta hakkı) ve rehabilitasyon hakkını kapsamaktadır. Sağlık hakkı güvenli su, gıda, barınma gibi sağlığı etkileyen hayat şartları ile ilgili olanları da kapsamaktadır. Hakların varlığı hukuk düzenlemesini gerekli kılmaktadır.
Sağlığın teşvik edilmesi ve geliştirilmesi temel hak olup, bu hakkın devlet organları tarafından ifası gerekir. Hasta, sadece tedavisi için geldiği sağlık hizmet alanında iyileşmesi değil, olumsuz başka durumlarla karşılaşmadan güvenli tedavi alması gerekir. Hukukçular, çeşitli sağlık meslek mensupları olan; hekimler, eczacılar, veterinerler, psikologlar, hemşireler, ebeler, sağlık idarecileri ve sağlık tekniker ve teknisyenlerinin sağlık hukukunun oluşumunu ve gelişimini birlikte gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde sağlık hukuku genç bir hukuk dalı olup, hukuk fakültelerinde seçimlik, Sağlık Bilimleri Fakültelerin bazı bölümlerinde seçimlik ya da zorunlu olarak okutulan bir derstir. Hukuk Fakültelerinde Adlî Tıp dersi zorunlu ders olarak son sınıflarda okutulmaktadır. Sağlık hukuku dinamik bir hukuk olup, tıbbî gelişmeler karşısında hukuk düzenlemelerinin değiştirilmesi ya da yeni hükümlerin ihdası gerekir; fakat tıp bilimi hızlı gelişme göstermesine rağmen, kanun koyucular hukuk kurallarını bu gelişmelere göre düzenlemeleri o kadar hızlı olamamaktadır. Bu nedenle oluşan kanun boşluklarında; örf ve adet hukukuna, hukuk boşluklarında ise, hâkim mahkeme içtihatları ve ilmî içtihatlarından yararlanarak hukuk kuralı oluşturup, önlerine gelen davâyı sonuçlandırır(TMK. Md.1).
Ülkemizde gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde üniversiteler, barolar ve çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından panel, sempozyum ve kongreler yapılmaktadır. Bunların bir kısmı yayınlanmakla beraber, bazıları ise yayınlanmamaktadır.

Sağlık Hukuku Kongremiz, gelişen tıp bilimi, sağlık hizmet alanları ve dünyadaki sağlık haklarının gelişmeleri ışığında yapılan çalışmaların tartışılmasını amaç edinmektedir. Özellikle sağlık güvenliği, sağlık hakları, tıbbî malpraktis, organ ve doku nakli, gebeliğin sonlandırılması, tıp etiği, sağlık çalışanlarına şiddet, mahremiyet, aydınlatılmış rıza (onam), ötanazi, tıbbî malzeme, ilaç ve eczacılık hizmetleri, sağlığı etkileyen güvenli gıda, su ve konut hakkı gibi hukukî konuların tartışılması hedeflenmektedir.

Sağlık Hukuku Kongresi

Geri