DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
Değerli Bilim İnsanları,
Sizleri 1-3 Mart 2019 tarihleri arasında Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ev sahipliğinde, Antalya’nın fethinin 812. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenecek olan II. Uluslararası Antalya Kongresi’ne davet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
Şehirlerin tanınması, anlatılması, tarihinin ortaya konulması, bugününün değerlendirilmesi, geleceğine yönelik projelerin hazırlanması için bilimsel çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Bu düşünceden hareketle 2018 yılında ilki gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Kongresi’nin ikincisi “Antalya’da Türk-İslam Medeniyetinin İzleri” temasıyla düzenlenecektir. Kongrede, günümüz Antalya’sındaki Türk-İslam Medeniyeti izlerini gün yüzüne çıkarmak, unutulan bu izleri yeniden gündeme getirerek tartışmak ve 13. yüzyıldan bugüne elde edilen birikimi bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymak hedeflenmektedir.
Eskiçağdan Ortaçağa, sınırları dâhilindeki antik kentlerin Akdeniz Dünyası’nda elde ettiği siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel zenginlikle ulaşan Antalya coğrafyası, Türkiye Selçuklularının fethi sonrasında bilhassa Alanya ve Antalya Kaleleri’nde Türk-İslam Medeniyetinin izlerini taşımaya başlamıştır. Osmanlı Devleti’nin uzun süren hâkimiyet müddetinde Anadolu’nun önemli bir bölgesi olarak karşımıza çıkan Antalya ve yöresi, söz konusu medeniyetin maddi ve manevi zenginliğini haiz önemli merkezleri bünyesinde muhafaza etmiştir. Sahilde Antalya ve Alanya’nın sahip olduğu medeniyet, zirvelerde Elmalı ve Akseki’de kültür zenginliği olarak karşımıza çıkarken, sivil-dini mimari eserleri, tasavvufa adanmış ömürleri, Orta Asya’dan taşınan gelenek-görenekleri, çok yönlü hizmetler sunan vakıf müesseseleri ile incelenmeye değer büyük bir mirası günümüze taşımıştır. Bu mirası disiplinlerarası yöntemlerle bilimsel çalışmaların konusu yapmak, yaşadığımız şehrin değerini bir kez daha hatırlatacak, tarih şuurunun artmasına vesile olacaktır. Nitekim yaşadığımız şehirleri anlamlı kılan ve insanın şehre aidiyetini pekiştiren en önemli etkenler onu tanımak, anlamak ve ona sahip çıkmaktır.
Bu hedeflerle ikinci kez tertip edilen Uluslararası Antalya Kongresi’nde elde edilecek bilimsel verilerin Antalya’da kültür ve medeniyet unsurlarını güçlendirerek, bu unsurları gelecek nesillere aktarma hedefine katkı sağlayacağını umuyoruz.
Sosyal Bilimlerin özellikle Tarih, Arkeoloji, Sanat Tarihi, İlahiyat, İktisat, Sosyoloji, Coğrafya, Antropoloji ve Edebiyat kollarını ihtiva eden bu kongre, belirlenen konu başlıkları ve Antalya özelinde hazırlanacak bildirilerin bir araya gelmesi ile önemli bir birikimin ortaya konmasını amaçlamaktadır.
Bu çerçevede belirlenen konu başlıkları şöyle sıralanabilir:
Şehir ve Medeniyet
Şehrin Âlimleri
İlmî Faaliyetler
Kültürel Etkileşim
Şehir’de Gündelik Hayat
Yörük Kültürü
Göç ve İskân
Şehir ve Kurumlar
Eğitim Kurumları
Sosyo-Kültürel Hayat ve Kurumları
Vakıflar
Tekke ve Zaviyeler
Şehir ve Ekonomi
Liman ve Ticaret
Tersane ve Gemicilik
Hayvancılık, Ziraat ve Orman
Nümismatik
Şehir, Mimari ve Sanat
Topografya
Sivil Mimari
Dini Mimari
Türk-İslam Sanatının Yansımaları
Şehir ve Tarih
Selçuklu Döneminde Antalya ve Çevresi
Beylikler Döneminde Antalya ve Çevresi
Osmanlı Döneminde Antalya ve Çevresi
Cumhuriyet Döneminde Antalya ve Çevresi
Şehir ve Edebiyat
Hatıratlar, Biyografiler, Otobiyografiler
Romanlar
Sözlü Edebiyat
Şehrin Simaları
Toponomi ve Onomastik
Not: 2018 Uluslararası Antalya Kongresi bildirileri sitede mevcuttur. Konu çakışması yaşanmamasına özen gösterilmesi rica olunur.
Münir KARALOĞLU
Antalya Valisi
Menderes Tevfik TÜREL
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı
Prof. Dr. Mustafa ÜNAL
Akdeniz Üniversitesi Rektörü
|
|
|